Psychedelische therapie met psilocybine

In Nederland is anno 2024 psychedelische therapie geen erkende medische behandeling. Psychedelica zoals psilocybine en MDMA worden al wel gebruikt tijdens bepaalde klinische onderzoeken voor de behandeling van bepaalde psychische aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Europa en Nederland lopen nu achter met onderzoeken t.o.v. de Verenigde Staten, waar MDMA therapie waarschijnlijk eind 2024 gaat vallen onder de erkende GGZ behandelingen. Het enige land waar psilocybine therapie legaal en erkend is, is Australië.

Wat is in 2024 al mogelijk in Nederland?

In Nederland is het altijd al mogelijk geweest om met psilocybine te werken. De wet verbiedt dan wel de paddo’s en geïsoleerde psilocybine, maar de magische truffel is nooit illegaal verklaard. Een truffelsessie bestaat uit het consumeren van legale magic truffels waarin psilocybine zit. Effectief kan je net zoveel psilocybine binnen krijgen met truffels als met paddo’s of puur psilocybine. De truffelsessies worden dan ook vaak psilocybine therapie genoemd. Hoewel therapeutische sessies met psilocybine wel getolereerd worden en legaal mogelijk zijn, is er dus geen medische erkenning van de psilocybine-behandelingen.

Screening voor psilocybine therapie

Psilocybine in combinatie met diverse pijnmedicatie of psychoactieve medicijnen kunnen gevaarlijke situaties opleveren. Ook in combinatie met bepaalde aandoeningen wordt het gebruik van psychedelische stoffen ten zeerste afgeraden. Het is dus belangrijk dat er eerst een screening plaatsvindt voordat men overgaat naar het boeken van een psilocybine sessie! Een eerste screening op contra-indicaties kan je laten doen via Triptherapie Nederland. Tevens vind je daar meer informatie over psychedelische sessies zoals die met psilocybine. Maak gebruik van de knoppen voor meer informatie.